Vanha viisas ystäväni – juhlantuoja


18.12.2019

Anneli lempipuuhassaan maalaamassa ihmisille <3
Ystäväni lempipuuhassaan maalaamassa ihmisille <3

Muistan joskus kuulleeni jonkun tietävän sanovan, että olet sitä rikkaampi ja viisaampi, mitä erilaisempien, eri-ikäisten ja eri elämäntilanteissa olevien ihmisten kanssa vietät aikaa. Saan todeta tämän todeksi joka viikko, sillä minulla on suuren suuri onni, että olen saanut ystäväkseni ihmisen, joka on melkein 60 vuotta vanhempi kuin minä. Hän on äitini sattumankaupalla löytämä kaukainen sukulaismummo, jonka kanssa olen viikoittain saanut viettää aikaa jo useamman vuoden. Tämä 94-vuotias valkotukkainen kultasydän on antanut minulle niin paljon viisautta, etten voi sitä sanoilla kertoa.

Viime viikolla olin todella väsynyt miltei kaikkeen. Ystävien suru-uutiset suretti. Työkuviot harmitti. Kirjoittamattomat laulut masensi. Sanomattomat solmut synkisti.  Tulevaisuus ahdisti. Koko elämä tuntui yhdeltä väsyneeltä mustalta möykyltä.Olin laittanut ylleni kivan mekon, jolla olisin voinut mennä tai paremminkin raahustaa musiikintekijöiden pikkujouluihin. Ennen sitä olin luvannut käydä hoitamassa muutaman asian sukulaismummoni luona. Astuin sisään. Minut nähdessään hän sanoi, sinua minä olen jo monta päivää odottanut. Lämmin tunne valtasi minut jo siinä vaiheessa, musta möykky sai heti kynnyksellä valohoitoa! Sitten hän pyysi minut istumaan ja sanoi kerro jotain elävää, jotta saan uudelleen kokea ja elää elämää.

Keitin kahvia ja aloin kertoa elämästäni, siitä mustalta möykyltä tuntuvasta väsyneestä elämästäni. Hän kuunteli ja välillä kertoi, mitä hänelle oli tapahtunut 80, 50 tai 30 vuotta sitten. Se elämä, jota minä paraikaa jokseenkin sumussa elin, oli hänen osaltaan jo eletty, muisto vain. Elämä, jonka hän toivoi saavansa elää uudelleen oli se, jonka minä toivoin juuri nyt vain kahlaavani suurin piirtein vesitiiviissä saappaissa läpi.

Siskonmakkarakeittoa ja juhlasavuke

Ystäväni muutaman vuoden takaa.
Kuva ystävästäni, kun hän eli suurin piirtein samoja vaiheita kuin minä nyt. 

Kysyin häneltä kesken kaiken, mitä juuri nyt toivoisit. Hän vastasi, tupakkaa ja siskonmakkarakeittoa. Lähdin kauppaan ja tilaus täytettiin. Tein meille siskonmakkarakeittoa inkivääritwistillä ja poltimme sen jälkeen juhlasavukkeet, niin kuin hän sitä tapahtumaa kutsuu. Hän kiitti minua, että olin tuonut juhlan hänelle. Hämmästyin. Minä rättiväsynyt kehäraakki olin tuonut jollekin juhlan siskonmakkarakeitolla ja kertomalla mustasta möykystäni.

En mennyt pikkujouluihin. Mutta kuinka kevenin tuon nelituntisen aikana, kuin upeimmissa juhlissa konsanaan. Viisas ystäväni toi yhtälailla juhlan minuun kuin minä häneen.  Tuo juhlahetki toi perspektiiviä. Hetkeksi se taas konkretisoitui, että tämä elämä on nopea juna, joka vilistää ohi joka tapauksessa, halusimmepa sitä tai emme, joten mustana möykkynä sen ei kovin pitkään kannata antaa  kaahata ohi. Ja kaikkine mustine vaiheineenkin elämä on kertakaikkisen ainutlaatuinen. Siitä syntyy se muisto, jota vanhana muistelemme.  Kurssi kannattaa siis kääntää nopeasti, jos möykky ei ala maistua elävältä elämältä.

Pienet purjehtijaystävykset 80-luvulla, omia juhlantuojiani hekin.

You cannot direct the wind but you can adjust the sail.

Vanhan viisaan ystäväni palatessa omiin elämänvaiheisiinsa, niihin vaikeisiin yhtä lailla kuin ilon ja kiitollisuuden kokemuksiin tajusin, että sellainen se elämä on, monenkirjava.  Olipa syntynyt 1920-luvulla tai 80-luvulla elämä sisältää kaikki mahdolliset tuulet, niihin pitää vain koettaa suhtautua. Ja taas tulee purjehdukseen liittyvä sananparsi: You cannot direct the wind, but you can adjust the sail. Niinpä! Itsestään selvä juttu, mutta miten helposti se meinaakaan unohtua. Uskottavaa purjehdusviisastelua ihmiseltä, joka ei ole koskaan purjehtinut.

Toivottavasti minäkin saan sitten 60 vuoden päästä, ensinnäkin elää ja sitten kuunnella jonkun nuoren höpsöjä juttuja, muistella siinä samalla omaa elämääni ja todeta, että elin todella ainutlaatuisen, merkityksellisen elämän. Siskonmakkara on ehkä silloin jo kielletty herkku, varmaan tupakkakin, mutta olkoon se sitten vaikka nyhtökaurasoppaa inkivääritwistillä tietenkin ja laserröökiä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *